Bistro KvětEl
Přijďte ochutnat naše výrobky |
Seznam alergenů |
Recepty
Tato podstránka obsahuje vyzkoušené vlastní recepty z bylinné, sladké nebo slané kuchyně. Zašlete mi recepty na zdravé dobroty, uveřejním je zde s Vaším jménem.
Čaj pro povzbuzení s rakytníkem a kustovnicí čínskou
Ingredience:
- 5 lístků čerstvé máty
- 5 lístků čerstvé meduňky
(nemáme-li, použijeme jiný ovocný nebo bylinný čaj) - 1 polévková lžíce rakytníkového sirupu
- cca 8 plodů kustovnice čínské (GOJI)
Příprava:
Mátu dáme na sítko a přelijeme horkou vodou (cca 0,25 l), listy meduňky přidáme po cca 5 minutách, po chvíli vyndáme bylinky na sítku a přidáme rakytníkový sirup a plody kustovnice, necháme dalších několik minut stát.
Tento teplý nápoj Vás zaručeně postaví na nohy!
Celerová polévka - bude chutnat každému i těm, co celer neradi!
doba přípravy: 20 min, rychlá výtečná polévka s níž oslníte
Ingredience:
- 1 bulva čerstvého celeru - oloupat, nakrájet na kostičky, uvařit cca 10 min v osolené vodě
- 2 lžíce olivového oleje + olej na ozdobení při servírování
- sůl, případně zeleninová sůl
- pepř - nejlépe bílý
- 250 ml smetany ke šlehání
- anglická prorostlá slanina
- čestvý tymián a bazalka - počet snítek dle počtu strávníků
- lehce tvrdé pečivo z předchozích dnů
Příprava:
opečené kousky rohlíku či tmavého pečiva - nakrájíme na kostičky, opražíme na oleji, hlídáme, snadno se připálí, vyjmeme, na vyšší pánev s nepřilnavou úpravou poté přidáme nudličky slaninky, na poloviční výkon ploténky opražíme a vyjmeme z pánve, dáme stranou, do pánve poté přelijeme rozmixovaný uvařený celer včetně vývaru z něj, polévka bude dostatečně zahuštěná rozmixovaným celerem, chuť zjemníme smetanou - na 4 porce 125 ml, na více porcí 250 ml (doporučuji plnou voltáž - tedy smetanu ke šlehání), potřebujeme-li větší množství polévky, můžeme do smetany rozmíchat 1 lžíci hladké mouky, polévku necháme přejít pár minut varem, dle chuti přidáme sůl, bílý pepř, případně bylinnou sůl typu Solčanka.
Servírování:
na polévku dáme lžíci opražené houstičky a slaninky, na to snítku tymiánu a bazalky, zakápmene olivovým olejem. Mňam.
Zapečený lilek s červenou čočkou
Vlastní recept vymyšlený ve snaze o chutnou a nízkotučnou kuchyni
4 porce, příprava 30 min., doba pečení 20 až 30 min.
Ingredience:
- 1 lilek
- 4 lžíce olivového oleje
- 0,25 kg červené čočky - uvaříme cca 15 min na střední teplotu
- 1 lžička bylinného koření, např. Solčanka
- 1 červená paprika
- 3 velká rajčata nebo 12 cherry rajčátek
- 3 plátky kvalitního tvrdého sýru (např. Eidam)
- 1 cibule
- možno 3 kuřecí prsa
- možno 15 dkg anglické slaniny
Příprava:
Do uvařené červené čočky vmícháme 3 lžíce oleje a lžičku bylinného koření, dle chuti osolíme, lilek nakrájíme na kolečka 0,3 mm silná a necháme na talíři posolená a chvíli "vyplakat". Papriku vykrojíme a nakrájíme spolu s cibulí na proužky. Každé kuřecí prso rozkrojíme na tři díly, každý z nich obalíme v anglické slanině.
Pekáč vymažeme 1 lžící oleje a doprostřed po celé jeho délce dáme čočku. Okolo poklademe kolečka lilku. Mezi čočku a lilek pak zabalené kousky masa. Vše zasypeme cibulí a paprikou, navrch dáme plátky rajčat. Na čočku pak můžeme dát ještě plátky sýra. Vše zapečeme cca 30 min v troubě na 180 stupňů. Na stůl servíruji celý pekáč, každý si nabere dle chuti.
Rakytníkové tiramisu - výtečný, nenáročný a rychlý dezert vhodný pro děti i dospělé
doba přípravy: 15 min, doba chlazení: 12 hod
Ingredience:
- 250 g (1 balení) mascarpone
- 1 tvaroh měkký
- 1 smetana ke šlehání (250 ml), smetanu ušleháme
- 4 lžíce rakytníkového džemu
- 1 balení cukrářských piškotů
- cukr nebo vanilkový cukr dle chuti
Příprava
Mascarpone a tvaroh ušleháme, přidáme 3 lžíce marmelády a postupně vmícháme ušlehanou smetanu, podle chuti dosladíme moučkovým nebo třtinovým cukrem. Na dno dortové nebo jiné formy poklademe cukrářské piškoty (lze použít i větší potravinový box s víkem), na piškoty namažeme část smetanového krému, navrstvíme další vrstvou piškotů, navrch namažeme druhou část smetanového krému, ozdobíme piškoty, 1 lžíci džemu můžeme rozmíchat s trochou teplé vody a touto řidší konzistencí, kterou odkapeme ze lžičky nebo brčka pak dort dozdobíme oranžovými čárkami nebo tečkami, necháme min. 12 hodin v lednici, aby se tekutina ze smetany vsákla do piškotů, servírujeme s lístky meduňky a ozdobou z rakytníkové marmelády na talíři kolem dezertu (rakytníkový džem s kapkou horké vody)
Sádlová mast na drobná poradění, oděrky popáleniny - Danielina mast
Na sádlovou mast nekupujte hotové sádlo, protože většinou již obsahuje sůl a tu si na rány určitě dávat nechcete. Kupte vnitřtní střevní vepřové sádlo (u řezníka je třeba jej objednat), to pak nameleme (raději 2x) a pak jej pomalu na nízkou teplotu vyškvaříme. Já neškvařím, ale dusím v zavařovacím hrnci nahoře na odšťavňovacím nástavci. Sádlo, které vykape, sice obsahuje vodu, která se musí po ztuhnutí oddělit, ale zaručeně není škvařené, tj. nedostanou se sem nežádoucí látky vzniklé škvařením. Sádlo oddělené od vody smícháme s nasekanými bylinkami, prohřejeme na nízkou teplotu (nevaříme!) a na 45-50 stupňů dáme nejlépe na 12 hodin (například na noc) louhovat do trouby, kde se udrží stálá teplota, ráno přecedíme, těsně před ztuhnutím, vmícháme propolis, který jsme předtím zmrazili a namleli na prach. (Pozor! Propolis je vosk a bude se při vyšší teplotě srážet na na všechno lepit, je třeba s ním pracovat pouze při nízkých teplotách!) Hotovou mast v polotuhém stavu naplníme do obalů - já používám skleněné se šroubovacím víčkem. Hotovou mast můžeme ještě pasterovat v troubě na dolní ohřev na 50 stupnů po dobu 45 minut, ale pak stejně uchovávat v lednici.
15 kalíšků po 65 ml, příprava 100 min., doba pečení 12 hod.
Ingredience:
- 1 kg vepřového střevního sádla
- Bylinky, nejlépe čerstvé: šalvěj list (je antiseptická), měsíček, heřmánek květ (hojivé),...
- Přírodní propolis - zde doporučuji mít ověřený zdroj, propolis musí mít světlou barvu, doporučuji jej ještě vyčistit
Výsledek:
Mast je třeba uchovávat v lednici, vydrží i několik let, stále voní, má pevnou konzistenci, lze ji užívat na všechna drobná poranění i popáleniny. Vepřové sádlo se s lidskou pokožkou spojí nejlépe, neobsahuje alergeny, ropné produkty a jiné sajrajty a přesto se při přechovávání v lednici nezkazí!
Výroba domácí bylinné zubní pasty, bylinného octa a dalších
Z bylin lze vyrobit leccos, bylinný olej, med, ocet nebo zubní pastu. U těchto výrobků je to překvapivě jednoduché. Zvolíme byliny, které chceme použít, například do bylinného octa bylinky podporující trávení nebo chuť k jídlu (pelyněk estragon, máta, chilli,...) a zalijeme je octem tak, aby byly zcela ponořené, lahvičku dobře uzavřeme a necháme 1 týden macerovat.
Na bylinnou zubní pastu je třeba zvolit ty správné, například šalvěj, která i hezky osvěží ústní dutinu, navíc je antiseptická. Bylinky do pasty nadrtíme, celkové množství je cca 1 čajová lžička.
Přidáme:
- 2 lžíce olivového oleje, dobře rozmícháme v bylinkách
- 30 g francouzského zeleného jílu (2 lžíce), pomalu přidáváme a rozmícháváme v oleji s bylinkami
- můžeme přidat propolisovou tinkturu 4 ml
- pracujeme s maximálně čistými nástroji a naplníme do uzavíratelné nádoby nebo dózy
Domácí pasta ale časem vyschne, je hrubší, ale vyčistí dobře, je aromatická. Druhá varianta je zkusit profesionálně vyrobené bylinné zubní pasty, minimálně pro srovnání s vlastním výrobkem. Práce a používání bylin v každodenním životě je tak jednoduché a voňavé, doporučuji. Zkuste srovnat.