O nás

Sklenicezdravi.cz je malá rodinná společnost. Zabýváme se výrobou bylinných a ovocných sirupů a marmelád se zaměřením na Rakytník řešetlákový, Arónii, Muchovník (Indiánskou borůvku). Arónie nebo rakytník chutnají za čerstva velmi ostře a výrazně, ne každý je dokáže jíst syrové, obsahují ale významně více vitamínů a dalších látek než jiné ovoce a sirupy nebo džemy z nich chutnají skvěle a netradičně.

Vyloha

Vyrábíme více než 10 druhů pečených čajů, všechny obsahují rakytník, aronii nebo muchovník a nově i brusinky, tedy ovoce výrazné a pikantní chuti. Ovocné čaje obsahují pouze ovoce, vypečenou šťávu z něj a cukr nebo jiné přírodní sladidlo. Nabízíme také pečené čaje Hruška, rakytník, zázvor bez doslazení nebo několik výrobků slazených pouze stévií, fruktózou či kapkou českého medu. Ovoce pochází z vlastní zahrádky. Největší část je ale přímo od českých pěstitelů, kupujeme hlavně bio kvalitu bez chemického ošetření. V nabídce jsou také tři příchutě Chilli džemů. Džem chilli se zázvorem a česnekem je ostrý na jednu papričku a chutná i těm, kdo neradi příliš ostré. Džem chiili s paprikami a jablíčkem je ostřejší. Chilli s pomeranči je nejvíce pikantní. PLECHÁČ je s dvojitou dávkou čerstvého chilli. Všechny džemy se vařily jen pět minut a mají nádherně červenou barvu, obsahují ručně zpracovanou čerstvou zeleninu.

Hlavním motivem pro založení společnosti je výroba zdravých potravin, které se běžně používají. Například ovocné sirupy, z nichž denně připravujeme nápoj hlavně dětem nebo džem, který si ráno namažeme na chléb k snídani. Co si v rámci těchto každodenních rituálů dát něco, co našemu tělu dodá co nejvíc vitamínů a minerálů? A co teprve ovocné tiramisu a další dezerty, do nichž lze naše džemy použít... Mlsejte zdravě!

Vyrábíte také domácí ovocné sirupy a marmelády? Co domácí víno nebo nakládané višně? Znáte trnkové víno?

Sirup z květu černého bezu vyrábím odjakživa. První bezové květy jsme s maminkou daly macerovat, když mi bylo asi deset let. V té době jsem dala za kvasit okno svoje první višně v cukru.

Před čtrnácti lety nastala veliká změna, narodil se nám kluk. Moje motivace vyrábět zdravé a dobré jídlo a také časové možnosti vzhledem k mateřské vzrostly. Začala jsem produkovat desítky litrů bylinných a později i ovocných sirupů a marmelád. Všechno se vždycky spotřebovalo a také se “lahvinka s domácím“ stala častým a vítaným dárečkem pro mé široké okolí. Nejsem líná najít a vyzkoušet nové recepty, vymýšlet vlastní postupy.

Když bylo synovi asi šest měsíců, diagnostikoval nám kožní lékař atopický ekzém. Obrovský flek vyrážky se neustále rozšiřoval a nepomáhaly žádné v lékárnách dostupné mastičky. Věřte, že jsem vyzkoušela všechny. Když se vyrážka rozšířila přes celý zadeček mého synka a pokračovala až do půli zad, byla jsem zoufalá. Pomohly nám až koupele v bylinkách a mast s kortikoidy od kožního lékaře. Takové masti ale není dobré používat dlouhodobě, proto jsem začala studovat využití bylinek nejen pro jídlo a vnitřní užití, ale i pro užití vnější. Odstěhovali jsme se do menšího města daleko od Prahy. Od té doby se neobjevil žádný podstatný problém s alergií ani u jednoho z mých dětí, díky Bohu.

Stále si kladu otázky: Jak to, že já nejsem alergická na nic, a to jsem jako dítě trávila hodně času na malém městě a pak taky u babičky – téměř na samotě, kde po dvorku pobíhala všechna možná domácí zvířata. Takže letní poležení na dece byl problém – jak ji mezi ta hovna položit? Snažím pro rodinu vařit pouze ze základních surovin a maximum zeleniny a ovoce si sama vypěstovat.

Rodina spotřebuje hodně ovocných sirupů – děti pijí hlavně štávu, kupované džusy jsou většinou příliš ostré i po naředění vodou, děti měly u některých problémy s vyrážkou. Více jak deset let pilování a praxe ted přináším do své firmy Sklenice zdraví. 

Hlavní zásady:

  1. Sirupy se skládají z ovocných šťáv nebo bylinného macerátu a cukru, nepoužívám přírodní ani chemická barviva.
  2. Bylinné sirupy jsou z čerstvých bylin trhané ručně za slunného počasí, kdy mají maximum éterických látek. 
  3. Bylinné sirupy - maceráty za studena musí obsahovat konzervant, protože je nelze sterilizovat na vysokou teplotu neb by ztratily účinné silice (meduňka) a enzymy (rakytník).
  4. Džemy se vaří pouze 5 minut v max. objemech 5-10 l, ovoce si zachová nádhernou přírodní barvu, nezhnědne, do džemů s vysokým podílem ovoce konzevant dávám - sorban draselný, je to proto, že džem většinou nesníme celý hned po otevření, uchováváme-li výrobek pak v lednici a obsahuje-li nižší podíl cukru nebo jiné přírodní sladidlo, které ale nemá konzervační účinky jako klasický cukr, stává se živnou půdou pro choroboplodné mikroorganismy, které nemusí být viditelné pouhým okem. Konzervant nedávám do ovocných přesnídávek, které se konzumují většinou celé hned po otevření. Umožňuje-li to druh ovoce a v něm obsažené množství pektinu, používám 3 díly ovoce na 1 díl cukru.
  5. Rakytníkovýdžem nenastavujeme jiným tajným ovocem, džemy se sezonním ovocem jsou tak označené už v názvu. Například džem Hruška a rakytník je výtečný a přidání hrušky není třeba skrývat.
  6. Pečené čaje se skládají pouze z ovoce a cukru nebo stévie s fruktózou, pečou se v otevřené nádobě cca hodinu, tj. ovoce je dostatečně tepelně upravené, aby mohlo být dáno do sklenic bez konzervantů a bez potíží v nich rok vydrželo, tekutina v pečeném čaji je pouze vypečená šťáva. Vždy obsahují malé ale pikantní bobulové ovoce, získáme tím výraznou chuť, která obstojí i po naředění směsi vodou. 

Proč ke konzervaci sirupů používám sorban draselný?

Sirupy bez konzervace je po otevření třeba ihned spotřebovat nebo krátkodobě uchovávat v lednici. Mě se často zbytek mých i konkurenčních výrobků bez konzervantů zkazil. Pokud i tak máte zájem o sirupy bez kyseliny sorbové, napište mi, vyrobím je pro Vás. Výrobky bez konzervace a s nižším obsahem cukru se ihned po otevření stávají živnou půdou pro choroboplodné mikroorganismy, plísně a bakrerie, uchováním v lednici se tento postup jen zpomalí.

Proč používám pektin?

Například rakytník řešetlákový obsahuje přírodní rakytníkové oleje a želíruje velmi špatně. Kdybych měla teplem redukovat tekutinu až do získání džemové konzistence, zničím dlouhým varem velké množství vitamínů v ovoci. S želírovacím cukrem vařím ovoce jen několik minut tak, aby si zachovalo co možná nejvíc vitamínů a také svoji barvu a vůni.

 

Proč vyrábím sirupy z macerátu?

Jedná se o výrobu bez převaření ovoce nebo bylin. Zůstává tedy zachováno maximum vitamínů a minerálů. Výsledkem je čirá tekutina bez dužiny, kterou děti preferují. Například:

  1. Rakytníkový sirup čirý
  2. Sirup z květu černého bezu
  3. Meduňkový sirup

 

Pořady, kde nás můžete vidět

ČESKÁ TELEVIZE vysíláno 15. září 2019

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - díl Letní úroda

ČESKÁ TELEVIZE vysíláno 14. dubna 2019

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - díl Ovoce

ČESKÁ TELEVIZE vysíláno 11. června 2017

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Sibiřský citronovník

ČESKÁ TELEVIZE vysíláno 30. dubna 2017

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Léčivé ovoce

CESKA TELEVIZE vysíláno 19. března 2017

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Léčivé sirupy

ČESKÁ TELEVIZE vysíláno 29.5.2016

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Srdce, cévy, cholesterol

ČESKÁ TELEVIZE vysíláno 22. února 2015

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Domácí lékař čili chilli