O nás
Sklenicezdravi.cz je malá rodinná společnost. Zabýváme se výrobou BIO ovocných šťáv, bylinných a ovocných sirupů a marmelád se zaměřením na Rakytník řešetlákový, Arónii, Muchovník (Indiánskou borůvku). Arónie nebo rakytník chutnají za čerstva velmi ostře a výrazně, ne každý je dokáže jíst syrové, obsahují ale významně více vitamínů a dalších látek než jiné ovoce a sirupy nebo džemy z nich chutnají skvěle a netradičně.
Vyrábíme více než 10 druhů pečených čajů, všechny obsahují rakytník, arónii nebo muchovník a nově i brusinky, tedy ovoce výrazné a pikantní chuti. Ovocné čaje obsahují pouze ovoce, vypečenou šťávu z něj a cukr nebo jiné přírodní sladidlo. Nabízíme také pečené čaje slazené pouze stévií, fruktózou či kapkou českého medu. Ovoce pochází z vlastní zahrádky. Největší část je ale přímo od českých pěstitelů, kupujeme hlavně českou kvalitu bez chemického ošetření. V nabídce jsou také příchutě Chilli džemů. Džem chilli se zázvorem a česnekem je ostrý na jednu papričku a chutná i těm, kdo neradi příliš ostré. Džem chiili s paprikami a jablíčkem je ostřejší. Chilli s pomeranči je nejvíce pikantní. PLECHÁČ je s dvojitou dávkou čerstvého chilli, kategorie ostrosti těchto papriček je nad milion jednotek. Všechny džemy se vařily jen pět minut a mají nádherně červenou barvu, obsahují ručně zpracovanou čerstvou zeleninu, případně i ovoce.
Hlavním motivem pro založení společnosti je výroba zdravých potravin, které se běžně používají. Například ovocné sirupy, z nichž denně připravujeme nápoj hlavně dětem nebo džem, který si ráno namažeme na chléb k snídani. Co si v rámci těchto každodenních rituálů dát něco, co našemu tělu dodá co nejvíc vitamínů a minerálů? A co teprve ovocné tiramisu a další dezerty, do nichž lze naše džemy použít... Mlsejte zdravě!
Vyrábíte také domácí ovocné sirupy a marmelády? Co domácí víno nebo nakládané višně? Znáte trnkové víno?
Sirup z květu černého bezu vyrábím odjakživa. První bezové květy jsme s maminkou daly macerovat, když mi bylo asi deset let. V té době jsem dala zakvasit za okno svoje první višně v cukru.
Když se nám narodil první kluk, moje motivace vyrábět zdravé a dobré jídlo a také časové možnosti vzhledem k mateřské vzrostly. Začala jsem produkovat desítky litrů bylinných a později i ovocných sirupů a marmelád. Všechno se vždycky spotřebovalo a také se “lahvinka s domácím“ stala častým a vítaným dárečkem pro mé široké okolí. Nejsem líná najít a vyzkoušet nové recepty, vymýšlet vlastní postupy.
Když bylo synovi asi šest měsíců, diagnostikoval nám kožní lékař atopický ekzém. Obrovský flek vyrážky se neustále rozšiřoval a nepomáhaly žádné v lékárnách dostupné mastičky. Věřte, že jsem vyzkoušela všechny. Když se vyrážka rozšířila přes celý zadeček našeho synka a pokračovala až do půli zad, byla jsem zoufalá. Pomohly nám až koupele v bylinkách a mast s kortikoidy od kožního lékaře. Takové masti ale není dobré používat dlouhodobě, proto jsem začala studovat využití bylinek nejen pro jídlo a vnitřní užití, ale i pro užití vnější. Odstěhovali jsme se do menšího města daleko od Prahy. Od té doby se neobjevil žádný podstatný problém s alergií ani u jednoho z mých dětí, díky Bohu.
Stále si kladu otázky: Jak to, že já nejsem alergická na nic, a to jsem jako dítě trávila hodně času na malém městě a pak taky u babičky – téměř na samotě, kde po dvorku pobíhala všechna možná domácí zvířata. Takže letní poležení na dece byl problém – jak ji mezi ta hovna položit? Snažím pro rodinu vařit pouze ze základních surovin a maximum zeleniny a ovoce si sama vypěstovat.
Rodina spotřebuje hodně ovocných sirupů – děti pijí hlavně štávu, kupované džusy jsou většinou příliš ostré i po naředění vodou, děti měly u některých problémy s vyrážkou. Více jak deset let pilování a praxe přináším do své firmy Sklenice zdraví.
Hlavní zásady:
- Sirupy se skládají z ovocných šťáv nebo bylinného macerátu a cukru, nepoužívám přírodní ani chemická barviva.
- Bylinné sirupy jsou z čerstvých bylin trhané ručně za slunného počasí, kdy mají maximum éterických látek.
- Bylinné sirupy - maceráty za studena musí obsahovat konzervant, protože je nelze sterilizovat na vysokou teplotu neb by ztratily účinné silice (meduňka); a enzymy (rakytník).
-
Džemy se vaří pouze 5 minut v max. objemech 5-10 l, ovoce si zachová nádhernou přírodní barvu, nezhnědne. Umožňuje-li to druh ovoce a v něm obsažené množství pektinu, používám 3 díly ovoce na 1 díl cukru.
-
Rakytníkový džem nenastavujeme jiným tajným ovocem, džemy se sezonním ovocem jsou tak označené už v názvu. Například džem Hruška a rakytník je výtečný a přidání hrušky není třeba skrývat.
- Pečené čaje se skládají pouze z ovoce a cukru nebo stévie s fruktózou, pečou se v otevřené nádobě cca hodinu, tj. ovoce je dostatečně tepelně upravené, aby mohlo být dáno do sklenic bez konzervantů a bez potíží v nich rok vydrželo, tekutina v pečeném čaji je pouze vypečená šťáva. Vždy obsahují malé ale pikantní bobulové ovoce, získáme tím výraznou chuť, která obstojí i po naředění směsi vodou.
Proč ke konzervaci sirupů používám sorban draselný?
Nejprodávanější jsou naše sirupy - doplňky stravy. Za studena macerované byliny například u sirupů na kašel obsahují jejich hlavní účinnou složku. Záleží na konkrétních bylinách v nich obsažených, jaké zpracování vyžadují. V některých případech zpracováváme byliny do sirupů odvarem, macerátem i nálevem, někdy dokonce i lihovou tinkturou. V celkovém množství sirupu je ale tinktury tak malé množství, že se v žádném případě nejedná o alkoholický nápoj.
Proč používám pektin?
Například rakytník řešetlákový obsahuje přírodní rakytníkové oleje a želíruje velmi špatně. Kdybych měla teplem redukovat tekutinu až do získání džemové konzistence, zničím dlouhým varem velké množství vitamínů v ovoci. S želírovacím cukrem vařím ovoce jen několik minut tak, aby si zachovalo co možná nejvíc vitamínů a také svoji barvu a vůni.
Proč vyrábím sirupy z macerátu?
Jedná se o výrobu bez převaření ovoce nebo bylin. Zůstává tedy zachováno maximum vitamínů a minerálů. Výsledkem je čirá tekutina bez dužiny, kterou děti preferují. Například:
Pořady, kde nás můžete vidět
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - díl Letní úroda
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - díl Ovoce
Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Sibiřský citronovník
Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Léčivé ovoce
Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Léčivé sirupy
Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Srdce, cévy, cholesterol
Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Domácí lékař čili chilli