O nás

Sklenicezdravi.cz je malá rodinná společnost. Zabýváme se výrobou bylinných a ovocných sirupů a marmelád se zaměřením na Rakytník řešetlákový, Arónii, Muchovník (Indiánskou borůvku). Arónie nebo rakytník chutnají za čerstva velmi ostře a výrazně, ne každý je dokáže jíst syrové, obsahují ale významně více vitamínů a dalších látek než jiné ovoce a sirupy nebo džemy z nich chutnají skvěle a netradičně.  

Vyrábíme také 11 druhů pečených čajů, všechny obsahují rakytník, aronii nebo muchovník a nově i brusinky, tedy ovoce výrazné a pikantní chuti. Ovocné čaje obsahují pouze ovoce, vypečenou šťávu z něj a cukr nebo jiné přírodní sladidlo. Nabízíme také pečené čaje Hruška, rakytník, zázvor bez doslazení nebo několik výrobků slazených pouze stévií, fruktózou či kapkou českého medu. Ovoce pochází z vlastní zahrádky. Největší část je ale přímo od českých pěstitelů, kupujeme hlavně bio kvalitu bez chemického ošetření. V nabídce jsou také tři příchutě Chilli džemů. Džem chilli se zázvorem a česnekem je ostrý na jednu papričku a chutná i těm, kdo neradi příliš ostré. Džem chiili s paprikami a jablíčkem je ostřejší. Chilli s pomeranči je nejvíce pikantní. Džem Chilli s pomeranči EXTRA je s dvojitou dávkou čerstvého chilli. Všechny džemy se vařily jen pět minut a mají nádherně červenou barvu, obsahují ručně zpracovanou zeleninu.

Hlavním motivem pro založení společnosti je výroba zdravých potravin, které se běžně používají. Například ovocné sirupy, z nichž denně připravujeme nápoj hlavně dětem nebo džem, který si ráno namažeme na chléb k snídani. Co si v rámci těchto každodenních rituálů dát něco, co našemu tělu dodá co nejvíc vitamínů a minerálů? A co teprve ovocné tiramisu a další dezerty, do nichž lze naše džemy použít... Mlsejte zdravě!

Vyrábíte také domácí ovocné sirupy a marmelády? Co domácí víno nebo nakládané višně? Znáte trnkové víno?

Sirup z květu černého bezu vyrábím odjakživa. První bezové květy jsme s maminkou daly macerovat, když mi bylo asi deset let. V té době jsem dala za kvasit okno svoje první višně v cukru.

Před devíti lety nastala veliká změna, narodil se nám kluk. Moje motivace vyrábět zdravé a dobré jídlo a také časové možnosti vzhledem k mateřské vzrostly. Začala jsem produkovat desítky litrů bylinných a později i ovocných sirupů a marmelád. Všechno se vždycky spotřebovalo a také se “lahvinka s domácím“ stala častým a vítaným dárečkem pro mé široké okolí. Nejsem líná najít a vyzkoušet nové recepty, vymýšlet vlastní postupy.

Když bylo synovi asi šest měsíců, diagnostikoval nám kožní lékař atopický ekzém. Obrovský flek vyrážky se neustále rozšiřoval a nepomáhaly žádné v lékárnách dostupné mastičky. Věřte, že jsem vyzkoušela všechny. Když se vyrážka rozšířila přes celý zadeček mého synka a pokračovala až do půli zad, byla jsem zoufalá. Pomohly nám až koupele v bylinkách a mast s kortikoidy od kožního lékaře. Takové masti ale není dobré používat dlouhodobě, proto jsem začala studovat využití bylinek nejen pro jídlo a vnitřní užití, ale i pro užití vnější. Odstěhovali jsme se do menšího města daleko od Prahy. Od té doby se neobjevil žádný podstatný problém s alergií ani u jednoho z mých dětí, díky Bohu.

Stále si kladu otázky: Jak to, že já nejsem alergická na nic, a to jsem jako dítě trávila hodně času na malém městě a pak taky u babičky – téměř na samotě, kde po dvorku pobíhala všechna možná domácí zvířata. Takže letní poležení na dece byl problém – jak ji mezi ta hovna položit? Snažím pro rodinu vařit pouze ze základních surovin a maximum zeleniny a ovoce si sama vypěstovat.

Rodina spotřebuje hodně ovocných sirupů – děti pijí hlavně štávu, kupované džusy jsou většinou příliš ostré i po naředění vodou, děti měly u některých problémy s vyrážkou. Více jak deset let pilování a praxe ted přináším do své firmy Sklenice zdraví. 

Hlavní zásady:

  1. Sirupy se skládají z ovocných šťáv nebo bylinného macerátu a cukru, nepoužívám přírodní ani chemická barviva.
  2. Bylinné sirupy jsou z čerstvých bylin trhané ručně za slunného počasí, kdy mají maximum éterických látek. 
  3. Bylinné sirupy - maceráty za studena musí obsahovat konzervant, protože je nelze sterilizovat na vysokou teplotu neb by ztratily účinné silice (meduňka) a enzymy (rakytník).
  4. Džemy se vaří pouze 5 minut v max. objemech 5-10 l, ovoce si zachová nádhernou přírodní barvu, nezhnědne, do džemů konzevant dávám - sorban draselný, je to proto, že džem většinou nesníme celý hned po otevření, uchováváme-li výrobek pak v lednici, stává se živnou půdou pro choroboplodné mikroorganismy, které nemusí být viditelné pouhým okem. Konzervant nedávám do ovocných přesnídávek, které se konzumují většinou celé hned po otevření. Umožňuje-li to druh ovoce a v něm obsažené množství pektinu, používám 3 díly ovoce na 1 díl cukru.
  5. Rakytníkovýdžem nenastavujeme jiným tajným ovocem, džemy se sezonním ovocem jsou tak označené už v názvu. Například džem Hruška a rakytník je výtečný a přidání hrušky není třeba skrývat.
  6. Pečené čaje se skládají pouze z ovoce a cukru nebo stévie s fruktózou, pečou se v otevřené nádobě cca hodinu, tj. ovoce je dostatečně tepelně upravené, aby mohlo být dáno do sklenic bez konzervantů a bez potíží v nich rok vydrželo, tekutina v pečeném čaji je pouze vypečená šťáva. Vždy obsahují malé ale pikantní bobulové ovoce, získáme tím výraznou chuť, která obstojí i po naředění směsi vodou. 

Proč ke konzervaci sirupů používám sorban draselný?

Sirupy bez konzervace je po otevření třeba ihned spotřebovat nebo krátkodobě uchovávat v lednici. Mě se často zbytek mých i konkurenčních výrobků bez konzervantů zkazil. Pokud i tak máte zájem o sirupy bez kyseliny sorbové, napište mi, vyrobím je pro Vás. Výrobky bez konzervace a s nižším obsahem cukru se ihned po otevření stávají živnou půdou pro choroboplodné mikroorganismy, plísně a bakrerie, uchováním v lednici se tento postup jen zpomalí.

Proč používám pektin?

Například rakytník řešetlákový obsahuje přírodní rakytníkové oleje a želíruje velmi špatně. Kdybych měla teplem redukovat tekutinu až do získání džemové konzistence, zničím dlouhým varem velké množství vitamínů v ovoci. S želírovacím cukrem vařím ovoce jen několik minut tak, aby si zachovalo co možná nejvíc vitamínů a také svoji barvu a vůni.

 

Proč vyrábím sirupy z macerátu?

Jedná se o výrobu bez převaření ovoce nebo bylin. Zůstává tedy zachováno maximum vitamínů a minerálů. Výsledkem je čirá tekutina bez dužiny, kterou děti preferují. Například:

  1. Rakytníkový sirup louhovaný čirý
  2. Sirup z květu černého bezu
  3. Meduňkový sirup

 

Pořady, kde nás můžete vidět

CESKA TELEVIZE vysíláno 11. června 2017

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Sibiřský citronovník

CESKA TELEVIZE vysíláno 30. dubna 2017

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Léčivé ovoce

CESKA TELEVIZE vysíláno 19. března 2017

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Léčivé sirupy

CESKA TELEVIZE vysíláno 29.5.2016

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Srdce, cévy, cholesterol

CESKA TELEVIZE vysíláno 22. února 2015

Sklenicezdravi.cz v pořadu Kouzelné bylinky - díl Domácí lékař čili chilli

sklenicezdravi.cz © 2017 Používá se OpenCart