Recepty

Tato stránka obsahuje vyzkoušené vlastní recepty z bylinné, sladké nebo slané kuchyně. Zašlete mi recepty na zdravé dobroty, uveřejním je zde s Vaším jménem.

Čaj pro povzbuzení s rakytníkem a kustovnicí čínskou

Ingredience:

Příprava:

Mátu dáme na sítko a  přelijeme horkou vodou (cca 0,25 l), listy meduňky přidáme po cca 5 minutách, po chvíli vyndáme bylinky na sítku a přidáme rakytníkový sirup a plody kustovnice, necháme dalších několik minut stát.

Tento teplý nápoj Vás zaručeně postaví na nohy!

 


Celerová polévka - bude chutnat každému i těm, co celer neradi!

 

doba přípravy: 20 min, rychlá výtečná polévka s níž oslníte

Ingredience:

Příprava:

opečené kousky rohlíku či tmavého pečiva - nakrájíme na kostičky, opražíme na oleji, hlídáme, snadno se připálí, vyjmeme, na vyšší pánev s nepřilnavou úpravou poté přidáme nudličky slaninky, na poloviční výkon ploténky opražíme a vyjmeme z pánve, dáme stranou, do pánve poté přelijeme rozmixovaný uvařený celer včetně vývaru z něj, polévka bude dostatečně zahuštěná rozmixovaným celerem, chuť zjemníme smetanou - na 4 porce 125 ml, na více porcí 250 ml (doporučuji plnou voltáž - tedy smetanu ke šlehání), potřebujeme-li větší množství polévky, můžeme do smetany rozmíchat 1 lžíci hladké mouky, polévku necháme přejít pár minut varem, dle chuti přidáme sůl, bílý pepř, případně bylinnou sůl typu Solčanka.

Servírování:

na polévku dáme lžíci opražené houstičky a slaninky, na to snítku tymiánu a bazalky, zakápmene olivovým olejem. Mňam.


Zapečený lilek s červenou čočkou

Vlastní recept vymyšlený ve snaze o chutnou a nízkotučnou kuchyni

4 porce, příprava 30 min., doba pečení 20 až 30 min.

Ingredience:

Příprava:

Do uvařené červené čočky vmícháme 3 lžíce oleje a lžičku bylinného koření, dle chuti osolíme, lilek nakrájíme na kolečka 0,3 mm silná a necháme na talíři posolená a chvíli "vyplakat". Papriku vykrojíme a nakrájíme spolu s cibulí na proužky. Každé kuřecí prso rozkrojíme na tři díly, každý z nich obalíme v anglické slanině.
Pekáč vymažeme 1 lžící oleje a doprostřed po celé jeho délce dáme čočku. Okolo poklademe kolečka lilku. Mezi čočku a lilek pak zabalené kousky masa. Vše zasypeme cibulí a paprikou, navrch dáme plátky rajčat. Na čočku pak můžeme dát ještě plátky sýra. Vše zapečeme cca 30 min v troubě na 180 stupňů. Na stůl servíruji celý pekáč, každý si nabere dle chuti.


Rakytníkové tiramisu - výtečný, nenáročný a rychlý dezert vhodný pro děti i dospělé

doba přípravy: 15 min, doba chlazení: 12 hod

Ingredience:

Příprava

Mascarpone a tvaroh ušleháme, přidáme 3 lžíce marmelády a postupně vmícháme ušlehanou smetanu, podle chuti dosladíme moučkovým nebo třtinovým cukrem. Na dno dortové nebo jiné formy poklademe cukrářské piškoty (lze použít i větší potravinový box s víkem), na piškoty namažeme část smetanového krému, navrstvíme další vrstvou piškotů, navrch namažeme druhou část smetanového krému, ozdobíme piškoty, 1 lžíci džemu můžeme rozmíchat s trochou teplé vody a touto řidší konzistencí, kterou odkapeme ze lžičky nebo brčka pak dort dozdobíme oranžovými čárkami nebo tečkami, necháme min. 12 hodin v lednici, aby se tekutina ze smetany vsákla do piškotů, servírujeme s lístky meduňky a ozdobou z rakytníkové marmelády na talíři kolem dezertu (rakytníkový džem s kapkou horké vody)
 


Výroba domácí bylinné zubní pasty, bylinného octa a dalších

Z bylin lze vyrobit leccos, bylinný olej, med, ocet nebo zubní pastu. U těchto výrobků je to překvapivě jednoduché. Zvolíme byliny, které chceme použít, například do bylinného octa bylinky podporující trávení nebo chuť k jídlu (pelyněk estragon, máta, chilli,...) a zalijeme je octem tak, aby byly zcela ponořené, lahvičku dobře uzavřeme a necháme 1 týden macerovat.

Na bylinnou zubní pastu je třeba zvolit ty správné, například šalvěj, která i hezky osvěží ústní dutinu, navíc je antiseptická. Bylinky do pasty nadrtíme, celkové množství je cca 1 čajová lžička.

Přidáme:
- 2 lžíce olivového oleje, dobře rozmícháme v bylinkách
- 30 g francouzského zeleného jílu (2 lžíce), pomalu přidáváme a rozmícháváme v oleji s bylinkami
- můžeme přidat propolisovou tinkturu 4 ml
- pracujeme s maximálně čistými nástroji a naplníme do uzavíratelné nádoby nebo dózy

Domácí pasta ale časem vyschne, je hrubší, ale vyčistí dobře, je aromatická. Druhá varianta je zkusit profesionálně vyrobené bylinné zubní pasty, minimálně pro srovnání s vlastním výrobkem. Práce a používání bylin v každodenním životě je tak jednoduché a voňavé, doporučuji. Zkuste srovnat.

Doporučujeme bylinné pasty Herbadent

sklenicezdravi.cz © 2017 Používá se OpenCart